Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
LIFE: PO systeem is ‘Fishy Business’

De NGO Low Impact Fishers of Europe (LIFE) is voorstander van kleinschalige visserij. In een pamflet kwalificeren zij het PO-systeem als een ‘Fishy Business”: een stinkend zaakje.

Een regelrechte aanval op de manier waarop in lidstaten visrechten worden toegedeeld, die over de rug van de PO’s wordt ingezet!

LIFE is van strategie veranderd. Van promotor van kleinschalige visserij, zijn ze bestrijder van de niet-kleinschalige visserij geworden. Kleinschalig is overigens heel specifiek gedefinieerd: “schepen onder 12 meter en vissend met passief vistuig”.

Het pamflet richt zich met name tegen een aantal specifieke landen, de pelagische sector en buitenlandse vissers onder vreemde vlag. Er is onevenredig veel aandacht voor de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Waarschijnlijk omdat hun voorman Brits is en kennelijk zijn messen slijpt in het kader van de Brexit.

Niet geloofwaardig

Producentorganisaties zijn sedert de vroege jaren ‘70 van de vorige eeuw een essentieel instrument om visserijproducten optimaal te vermarkten, duurzame voedselvoorziening te bevorderen en vangstrechten optimaal te benutten.

De aanval van LIFE op de verdeling van vangstrechten richt zich daarom volkomen ten onrechte op PO’s. Zij worden door LIFE op een schandalige manier in een kwaad daglicht gesteld.

Door zich zo buiten de sectordiscussie te plaatsen en een politiek activistisch standpunt in te nemen, is LIFE niet langer een geloofwaardige gesprekspartner. In dat verband is het toe te juichen dat NetVISwerk afstand heeft genomen van LIFE.

In zijn rol als voorzitter van de EAPO, de Europese Vereniging van PO’s, heeft Pim Visser het initiatief genomen tot een reactie op het LIFE-pamflet, in de vorm van een Position paper van EAPO. Die wordt geagendeerd voor een vergadering van de Markt Adviesraad op 23 januari in Brussel. Het kan en mag immers niet zo zijn dat visserijorganisaties speelbal worden van activistische NGO’s die het met de feiten niet nauw nemen. [Nieuwsbericht VisNed - 5 januari 2018]

Kleinschalige visserij op het strand bij het Britse Hastings

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl