Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Bezoekers
Historische logger SCH-236 terug in Scheveningen [video]

De historische logger SCH-236 Noordster is terug in haar thuishaven. Het schip wordt de komende jaren in originele staat gebracht. Vorig jaar is daarvoor een speciale stichting opgericht.

,,De gemeente Den Haag betaalt 25.000 euro mee aan de restauratie. Het schip is de laatste nog varende logger die ook echt in Scheveningen is gebouwd dus een belangrijk onderdeel van het Scheveningse erfgoed dat beschermd moet worden’’, zegt Haags wethouder Karsten Klein.

Om het schip in Scheveningen te krijgen, zijn veel voorbereidingen getroffen. In Stellendam is de logger klaargemaakt om terug te keren naar de plaats waar het allemaal begon. Samen met leerlingen van het ROC Mondriaan zullen oud-vissers het schip weer in de oorspronkelijke staat herstellen. In 2020 moeten alle restauratiewerkzaamheden zijn afgerond.

In 1950 werd de SCH 236 ‘Noordster’ te water gelaten bij de N.V. Sleephelling Mij Scheveningen. Daarmee was de Noordster een van de eerste loggers die na de Tweede Wereldoorlog in Scheveningen van stapel liep en hét symbool van de wederopbouw. Opdrachtgever was rederij J.J. van der Toorn Azn.

Jarenlang deed het schip dienst in de haringvisserij en bracht meermalen het eerste vaatje aan land op Vlaggetjesdagen. In 1976 werd de Scheveningse logger gesaneerd, nadat het enkele jaren eerder was omgenummerd in SCH 72 ‘Ali’. Henk Groen kocht het vaartuig in 1978 voor de sportvisserij en maakte er de ‘Aurora’ van.

Video: Oudvissersdag met de Estrella & Fortuna en 2 loggers op zee 16-6-2017

Gepubliceerd op 16 jun. 2017 door jaco roeleveld

Bijschrift video: Oudvissersdag met de Estrella & Fortuna / Balder VL 92 en de ex Aurora nu SCH-236 Noordster de schepen kwamen elkaar tegemoet op de Noordzee. Na een kleine 2 uur kwamen de 4 schepen de haven van Scheveningen binnen.

 

 

Zoeken
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl